Publicat pe

5 motive pentru a vă vaccina împotriva gripei

Vaccinarea anuală împotriva gripei este în plină desfășurare, dar unii refuză să se imunizeze, parțial din cauza mitului popular că oamenii se îmbolnăvesc și mai mult de gripă după vaccinare. Vă spunem de ce ar trebui să vizitați cel mai apropiat centru de vaccinare cât mai curând posibil.

1. VACCINAREA ANTIGRIPALĂ REDUCE MORTALITATEA DE ORICE CAUZĂ LA PERSOANELE CU BOLI DE INIMĂ

Anul trecut, oamenii de știință americani au analizat datele din 16 studii care au acoperit 237.000 de oameni. Ei au ajuns la concluzia că persoanele cu boli de inimă care primesc vaccinul antigripal au un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă și un risc cu 28% mai mic de a muri din orice cauză. În plus, sunt cu 13% mai puține șanse de a avea complicații cardiace în comparație cu cei care nu se vaccinează împotriva gripei.

2.VACCINAREA ANTIGRIPALĂ SALVEAZĂ DE LA MOARTEA PACIENȚILOR DUPĂ UN ATAC DE CORD

Persoanele cu boli cardiovasculare sunt foarte susceptibile la infecții și, prin urmare, în timpul unei epidemii de gripă sezonieră, mortalitatea în rândul acestor pacienți crește semnificativ. Recent, oamenii de știință din Scoția au publicat rezultatele unui studiu amplu, care a fost efectuat în 30 de spitale din 8 țări, cu participarea a peste 2,5 mii de pacienți. Aproape toți au fost internați cu infarct miocardic.

3.VACCINUL ANTIGRIPAL AR PUTEA PROTEJA ÎMPOTRIVA COVID-19

Această posibilitate a fost raportată pentru prima dată de oamenii de știință din Italia în septembrie 2020, când au descoperit că ratele de COVID-19 în rândul italienilor în vârstă vaccinați au fost mai mici decât în ​​rândul persoanelor care nu au primit vaccinul. Un alt studiu efectuat în rândul personalului de la Centrul Medical al Universității Radboud a arătat, de asemenea, că persoanele care au primit vaccinul antigripal aveau cu 39% mai puține șanse de a se infecta decât omologii lor nevaccinați.

Mai târziu, oamenii de știință americani au spus că vaccinul antigripal și pneumococic oferă protecție potențială împotriva COVID-19 și copiilor.

4. VACCINAREA VA PROTEJA ÎMPOTRIVA CO-INFECTIEI CU COVID-19 ȘI GRIPĂ

Anul trecut, OMS a recomandat întărirea vaccinării împotriva gripei sezoniere din cauza temerilor serioase că circulația simultană a două infecții periculoase ar putea exacerba situația epidemiologică. Nu s-a întâmplat așa: incidența gripei a scăzut semnificativ, iar în a doua jumătate a anului practic a dispărut, dovadă și analiza epidemiologică.

Potrivit oamenilor de știință, totul se referă la creșterea prevenirii și a restricțiilor în timpul pandemiei: de îndată ce oamenii au început să poarte măști, să se spele pe mâini, să mențină distanța socială și să viziteze mai rar locurile publice, incidența gripei a scăzut.

5.VACCINUL PROTEJEAZĂ CU ADEVĂRAT ÎMPOTRIVA GRIPEI ȘI A COMPLICAȚIILOR ACESTEIA.

Vaccinul antigripal, ca oricare altul, nu protejează împotriva infecției cu 100%, dar reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire severă și deces. Conform celor mai recente date , dacă un adult vaccinat se îmbolnăvește și este internat la spital cu gripă, este cu 26% mai puțin probabil să fie tratat într-o unitate de terapie intensivă și cu 31% mai puțin probabil să moară. În plus, astfel de pacienți se recuperează mai repede.