Publicat pe

Care sunt beneficiile pepenelui verde pentru sănătate

Pepenii copți nu sunt doar delicioși, ci pot oferi și beneficii pentru sănătate.

Pepenele verde saturează bine corpul cu umiditate, are un conținut foarte scăzut de calorii (30 kcal la 100 de grame), dar este bogat în fibre.

O porție (154 de grame) de pepene verde conține:

vitamina C: 21% din valoarea zilnică de bază;
vitamina A: 18% din valoarea zilnică;
potasiu: 5% din valoarea zilnică;
magneziu: 4% din valoarea zilnică;
vitaminele B1, B5 și B6: 3% din valoarea zilnică.

Toate acestea fac din pepene verde o delicatesă sănătoasă care poate fi folosită în scop preventiv și chiar terapeutic.

ACTIVITATE POTENȚIALĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Oamenii de știință cunosc proprietățile anticancerigene ale licopenului, unul dintre pigmenții organici găsiți în pepene verde.

Are potențialul de a reduce riscul unor tipuri de cancer. Cu toate acestea, există puține studii privind eficacitatea preventivă a pepenilor verzi, așa că este imposibil să se precizeze cu fermitate proprietățile lor anticancerigene.

În același timp, consumul regulat de fructe și aderarea la o dietă pe bază de plante reduc probabilitatea de a dezvolta cancer.

IMPACT ASUPRA SĂNĂTĂȚII INIMII

Studiile au arătat că același licopen poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol „rău” și la prevenirea oxidării acestuia. Acest pigment are și un efect benefic asupra tensiunii arteriale.

Aminoacidul citrulină, care este bogat în pepene verde, crește nivelul de oxid nitric, care contribuie la dilatarea vaselor de sânge și reduce presiunea.

Vitaminele A, B6, C, magneziul și potasiul, care se găsesc în pepene verde, au, de asemenea, un efect benefic asupra sănătății inimii. Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii privind asocierea consumului de pepene verde cu reducerea riscului de boli cardiovasculare.

INFLAMAȚIE ȘI STRES OXIDATIV

Datorita continutului sau ridicat de antioxidanti antiinflamatori si vitamina C, pepenele verde ajuta la atenuarea procesului inflamator, care este cauza multor boli cronice.

Într-un studiu , oamenii de știință au dat șobolanilor de laborator pepene verde pentru a completa o dietă nesănătoasă.

În comparație cu rozătoarele de control fără pepene verde, aceștia au avut niveluri mai scăzute de proteină C reactivă (un marker al inflamației) și mai puțin stres oxidativ (deteriorări celulare din cauza oxidării).

TENSIUNEA ARTERIALĂ LA FEMEI DUPĂ MENOPAUZĂ

Un studiu efectuat în rândul femeilor aflate în postmenopauză a arătat că după ce au băut extract de pepene verde timp de șase săptămâni, rigiditatea arterială a scăzut, iar tensiunea arterială a revenit la normal.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru s-a datorat citrulinei și argininei.

BOALA UROLITIAZĂ

Încă din copilărie, ni s-a spus că pepenele verde ajută la „spălarea rinichilor” și există ceva adevăr în asta: are un diuretic.

De aceea urologii îl recomandă uneori pacienților cu urolitiază. Cu toate acestea, merită menționat faptul că studiile care au confirmat eficacitatea pepenei verzi în tratamentul acestei boli au fost efectuate numai pe șobolani, care, din păcate, sunt foarte „departe de oameni”.

Prin urmare, persoanele cu urolitiază ar trebui să folosească această metodă de „tratament” cu prudență și după consultarea unui medic.

SĂNĂTATEA PIELII ȘI A PĂRULUI

Pepenele verde conține două vitamine esențiale pentru frumusețe – A și C. Vitamina C contribuie la producerea de colagen, care face pielea sulă și proaspătă.

Vitamina A ajută la refacerea celulelor pielii, cu deficiența ei, uscăciunea și descuamarea apar adesea.