Publicat pe

Incapacitatea de a distinge cuvinte în zgomotul din jurul tău poate fi un semn al demenței iminente

Într-un studiu amplu publicat în Alzgeimer’s and Dementia, oamenii de știință au descoperit că riscul de demență crește nu numai cu pierderea auzului, ci și cu scăderea capacității de a distinge cuvintele. Este posibil ca tratamentul acestei afecțiuni să ajute la prevenirea dezvoltării demenței.

Probabilitatea de pierdere a auzului crește cu timpul: aproximativ două treimi dintre persoanele de peste 75 de ani aud mai rău decât înainte. Auzul slab este denumit printre factorii de risc pentru demență care pot fi influențați. Oamenii de știință indică faptul că această problemă poate fi responsabilă pentru aproximativ 8% din cazurile de demență.

Prevenirea pierderii auzului este o modalitate promițătoare de a preveni demența. Cu toate acestea, există diferite forme de surditate. Autorii noului studiu subliniază că este important să știm care dintre ele sunt de fapt asociate cu demența.

Faptul este că deficiența de auz legată de vârstă se poate datora nu numai atenuării sale, ci și slăbirii capacității de a înțelege vorbirea într-un mediu zgomotos. Ultima problemă se dezvoltă în legătură cu o încălcare a procesării semnalelor sonore în creier. Astfel de „eșecuri” audiometria convențională, care a fost folosită în majoritatea studiilor privind legătura dintre demență și deficiența de auz, nu este în măsură să detecteze: doar un test special poate diagnostica această afectare.

Oamenii de știință scriu că, dacă dificultățile de a distinge cuvintele într-un mediu zgomotos sunt asociate cu demența, atunci simpla amplificare a sunetului cu aparate auditive nu este suficientă pentru a o preveni. În acest caz, pot fi necesare alte metode de reabilitare.

CERCETARE NOUĂ

Problema relației dintre demență și discriminarea deficiență a cuvintelor pe fondul zgomotului a fost puțin studiată . Pentru a-l clarifica, oamenii de știință de la universitățile Oxford și Hamburg au efectuat un studiu major. Ei au analizat datele despre 82 de mii de participanți ai Băncii Britanice. Aceia aveau peste 60 de ani, observația a durat aproximativ 11 ani. Fiecare dintre ei a trecut un test de recunoaștere a cuvintelor într-un mediu zgomotos apropiat de condițiile de viață reale.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu o capacitate redusă de a distinge sunetele în medii zgomotoase aveau un risc cu 61% mai mare de demență, iar cei cu o capacitate slabă aveau un risc cu 91% mai mare în comparație cu persoanele care auzeau bine.

OPINIILE EXPERȚILOR

„Mulți oameni cu demență au dificultăți în înțelegerea vorbirii în medii zgomotoase. Acest studiu sugerează că astfel de modificări pot fi nu numai un simptom, ci și un factor de risc pentru demență care poate fi tratat”, a comentat Katy Stubbs de la British Alzheimer’s Research Charity .

Jason Warren de la University College London spune că noile date ar putea fi foarte utile, dar ridică o serie de întrebări. Acest studiu, în opinia sa, nu arată dacă această pierdere a auzului este un factor cauzal al demenței. Acest scepticism este împărtășit de David Curtis de la aceeași facultate. El este de acord că pierderea auzului este un semn precoce important al demenței, dar nu este convins că tratamentul în timp util va ajuta la prevenirea acesteia. Această problemă ar trebui rezolvată prin cercetări viitoare.